Laco Behaalt Concern Licentie Zwem-ABC

Laco Nederland B.V. behaalt in zeer rap tempo de Concern Licentie Zwem-ABC

Vrijdag 8 juli 2016 ontvingen Bert en Ivo Lavrijsen, directie van Laco Nederland B.V., de Concern Licentie Zwem-ABC voor 34 zwembaden uit handen van Evert-Jan Hulshof, directeur van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. “Het is heel bijzonder dat Laco het voor elkaar heeft gekregen om in een tijdsbestek van drie maanden te voldoen aan alle nieuwe kwaliteitscriteria. Dit getuigt van daadkracht en korte lijnen binnen deze organisatie”, aldus Evert-Jan Hulshof. De Licentie Zwem-ABC geeft ouders de garantie dat de zwemlesaanbieder die in het bezit is van de Licentie Zwem-ABC handelt volgens de nieuwe kwaliteitsstandaard van de zwembranche. De overhandiging vond plaats in Laco sportcentrum Oirschot.

Al jaren wordt er bij een zwembad, zwemschool of zwemvereniging waar je kunt diplomazwemmen voor het Zwem-ABC gecontroleerd of dit diplomazwemmen verloopt conform de afzwemeisen – de Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwemdiploma's - afgekort BREZ. Met de invoering van de Licentie Zwem-ABC wordt een zwemlesaanbieder ook getoetst op zaken die met veiligheid en klantgerichtheid te maken hebben. Zo wordt onder andere gevraagd naar het voldoen aan wet- en regelgeving en getoetst of de zwemonderwijzer gescreend en in het bezit is van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Laco hanteert de methodiek van systeemgericht toezicht voor het behalen van de Licentie Zwem-ABC. Dit betekent dat er op verschillende manieren wordt gecontroleerd: op concernniveau wordt jaarlijks een systeemaudit uitgevoerd door een externe auditor. Vanuit het interne kwaliteitssysteem worden de zwembaden getoetst op de eisen van de Licentie Zwem-ABC. Bij een deel van deze zwembaden wordt door de externe auditor middels een steekproef bekeken of Laco deze toetsing conform criteria heeft uitgevoerd. Tenslotte wordt de inhoudelijke kwaliteit van het diplomazwemmen door vakmensen getoetst aan de BREZ 2.0.

Laco heeft kwaliteit van het zwemonderwijs hoog in het vaandel staan en onderstreept het belang van kwaliteitsborging van het Zwem-ABC. Vanaf het begin is Laco betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Licentie Zwem-ABC door zitting te hebben in de Coördinatiewerkgroep en Laco zwembad Heythuysen nam deel aan de pilot.

Jaarlijks halen veel kinderen een Zwemdiploma A. Dit onderstreept het belang van leren zwemmen in Nederland en het Zwem-ABC. In Nederland bestaat een uniek systeem van zwemdiploma’s en zwemonderwijs. De basis van het zwemonderwijs is het Zwem-ABC uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.